23948sdkhjf

Smarte studerende fik købmands elregning til at rasle ned

En gruppe studerende fra Aarhus Universitet dumpede en dag ind hos Min Købmand i Laurbjerg. Kort tid efter faldt elregningen markant

Vi har efterhånden hørt historierne længe. Inflationen og særligt elpriserne presser de mindre købmænd i de små byer.

De handlende er opmærksomme på, hvor mange penge de bruger, varerne bliver dyrere og den strøm, der driver butikkens belysning og de mange køleapparater, koster en mindre formue.

Det har Marianne Helboe Rasmussen, som ejer Min Købmand i Laurbjerg, også, skriver TV2 Østjylland.

- Det har påvirket mig meget. Det har givet en del søvnløse nætter. Jeg har været meget presset, siger hun til TV2 Østjylland.

- Da vi fik elregningen for august måned, tog jeg den med min bank og sagde, hvad skal jeg? Skal jeg køre videre, skal jeg undersøge, hvad det koster at få solceller på taget, eller skal jeg sige, at dét var dét.

Efter at Marianne Helboe Rasmussen holdt et borgermøde med Laurbjergs handlende, kom hjælpen nemlig fra en noget uventet kant. En dag spurgte en gruppe ingeniørstuderende, om de måtte komme og kigge lidt på Mariannes butik.

- Jeg vidste faktisk ikke helt, hvad de skulle, da de kom. Men inden jeg fik set mig om, havde der været to grupper på besøg, og den ene af dem tog en masse målinger og havde en masse idéer, fortæller Marianne Helboe Rasmussen.

De studerende er ved at uddanne sig til maskiningeniører på Aarhus Universitet. Som en del af et projekt på 1. semester skulle de finde en problemstilling hos en virksomhed og regne sig frem til, hvordan den kunne løses.

- Det startede med, at vi alle sammen går ind, og så tænkte vi ’hold da op, der er godt nok koldt herinde’. Og så gik vi ellers ned mod køleafdelingen, fortæller en af de studerende Nikolai Tiedemann.

Hurtigt kastede studiegruppen blikket på den store lukkede fryser midt ude i butikken.

- Da vi var herude første gang, havde en af vores gruppekammerater et termisk kamera på sin telefon, hvor han så kunne tage billeder af den og se, hvor varmen forsvandt hen. Og kulden falder jo til jorden, siger Søren Andersen, mens han peger på siden af den store fryser.

Egentlig kunne de studerende være stoppet der, men de gik skridtet videre. Søren Andersens mor arbejder hos et firma i Them, der laver isoleringsmaterialer. Da de studerende henvendte sig til virksomheden, trådte den til med praktisk hjælp.

- Det er fordi, vi meget gerne vil hjælpe de studerende med at få lavet nogle gode opgaver og lave noget, der er relevant for dem, men som også er relevant for vores kunder og vores virksomhed, fortæller direktør hos Combitherm Torben Hallstrup.

De ingeniørstuderende vendte tilbage til Laurbjerg med isoleringsmåtter i hånden og pakkede Marianne Helbo Rasmussens fryser ind. Næste gang elregningen dumpede ind ad døren, kunne hun ikke blot mærke, men også se effekten.

- Det har betydet sådan cirka 1000 kwh på en måned, siger hun.

Er det noget, der rykker noget for dig?

- Ja, det er det da. Helt sikkert, fortæller Marianne Helbo Rasmussen.

Udover hjælpen til købmanden gav det også de studerende mere blod på tanden, da de opdagede, de rent faktisk kunne løse nogle af udfordringerne i butikken.

- Det er meget federe at kunne levere et produkt og rent faktisk hjælpe hende. Hun har jo haft reelle problemer, som vi har hjulpet på. Jeg ved ikke, om vi har fikset dem, men vi har i hvert fald hjulpet, fortæller Søren Andersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078